Světový pohár v trialu

9.-10. 7. 2016, Les Menuires, Francie

Cyklotrial ve francouzkém podání jsme zažili poprvé.  Prostředí, ve kterém se jelo, bylo vysoko v horách (2000 m. n. m.) a tak mě trochu udivilo, že pořadatel nevyužil některou z přírodních lokalit v těsné blízkosti, ale udělal závod přímo na prostranství sportovně rekreačního centra proslaveného již při olympiádě v nedalekém Albertville v roce 1992. Ale to je směr cyklotrialu, dostat tento sport mezi lidi, udělat ho srozumitelný pro diváka tak, aby byl vtažen spontánně do děje.  Ano, dalo to pořadateli  zřejmě opravdu dost práce, vytvořit přírodní i umělé sekce přímo uprostřed areálu. Musím ale uznat, že se jim to opravdu povedlo.  Mělo to správnou obtížnost, design, nápaditost. Lehce měnitelnou obtížnost pro semifinále a finále. Diváci, kterých se sešlo opravdu hodně, se rozhodně nenudili. Co stojí nejvíc za pochvalu jsou dvě věci, kterých si na závodech hodně všímám.  Diváky doslova bavil moderátor, chvíli komentoval závod chvíli do toho pouštěl hudbu, no a když si do těch světových hitů namixoval ještě svůj originální zpěv, tak to mi už padla brada. A ta druhá věc byli rozhodčí. Se vší úctou, zatím jsem lepší na cyklotrialových závodech neviděl. Takhle si představuji fair play a profesionalitu. Francie je velmocí cyklotrialu – není divu, španělská kolébka je jen přes kopec – a tak zde má cyklotrial už dlouholetou tradici. Na rozdíl od nás je zde vidět i systémovost a užitečně vynaložené prostředky do trenérů, jezdců, rozhodčích a pořadatelů.

K samotnému závodu –  z mého pohledu – snad jen pár statistik:

Kategorie Men Elite 20“ – 63 jezdců z 15 států – nejpočetnější Španělsko 17 jezdců
Kategorie Men Elite 26“ – 56 jezdců z 11států – nejpočetnější Francie 24 jezdců
Kategorie Woman Elite – 19 jezdkyň ze 7 států – nejpočetnější Francie 7 jezdkyň

Míra

Pár svých postřehů ze závodu ze svého pohledu přidá ještě Vojta a Mája.

Sekce pro závod byly nachystány pořadatelem rozmanitě. Nescházely technické pasáže, ale i různé výskoky i rozjezdy s nakopávákem. Když jsem sekce procházel, věděl jsem, že jsou k projetí všechny a docela se mi líbily. Druhý den jsem startoval v první kvalifikační skupině v 9 hodin ráno. První kolo se mi jelo dobře, protože ještě nesvítilo tolik sluníčko. V druhém kole se do nás slunko opřelo naplno a sil ubývalo. Dokázal jsem projet některé sekce v dobré jezdecké pohodě, ale udělal jsem i hodně chyb, kterých je třeba se vyvarovat. Závod pro mě byl sice výsledkově nepovedený, ale je mi motivací do tréninku a už se těším na další.

Vojta

Naše sekce byly lehké i těžké zároveň. A jak řekl Vojta, opravdu rozmanité. Sekce s kmeny stromů byla nejtěžší v závodě a málo kdo ji projel méně než za čtyři body. Další sekce se daly projet s maximálně jedním bodem, ale každá vyžadovala jiné dovednosti. První kolo se mi povedlo, v druhém kole jsem bohužel udělala dvě chyby, které mě stály postup do finále. Chtěla bych poděkovat Vojtovi za doprovod, za to, že mě dokázal zklidnit po těch dvou pětkách a já tak mohla dojet závod s klidnou hlavou. A i já musím smeknout před rozhodčími a pořadateli. Byl to opravdu krásný závod.

Mája

Výsledky    Fotogalerie


Světový pohár UCI pokračuje
Publikováno | Autor: RJ

Na víkend 9.-10. 7. je připraveno druhé kolo UCI Světového poháru v trialu, dějištěm je Les Menuires. Lesa ale v tomto horském středisku ve Francouzských Alpách moc nenajdete :-) Jezdce budou čekat „horská sekce“, „říční sekce“, „kamenitá sekce“ nebo třeba „sekce výrobce sýrů“ – alespoň tak je uvedeno na informačním plánku. Více informací najdete na stránkách závodu, podrobný časový harmonogram je zde. Deadline odeslání přihlášek z ČSC na UCI je 4. července!

Staženo z biketrial-olomouc.cz
Foto trialsworldcup.lesmenuires.com

Related Posts

Facebook