BikeTrial… kam jdeme?

Letošní Evropské mistrovství na Sardinii bylo velmi dobré. Vypravit se na ostrov, kam je trochu složitější doprava, je riskantní, avšak na druhou stranu je to nádherné místo pro trávení volného času s rodinou. Mnoho rodin si užilo sardinské přírody, moře, místní kuchyně a obyvatel jako rodinnou dovolenou. I o tom je BikeTrial. Zúčastnilo se 42 jezdců ze 7 zemí. Musíme analyzovat, co bylo důvodem nižší účasti jezdců.

Neexistuje pouze jeden důvod.

Je to obecný trend, že se lidé nechtějí snažit a podstupovat dlouhé vzdálenosti kvůli sportu? Nebo je důvodem nízká ekonomická úroveň v Evropě a ztráta enthusiasmu? Nebo je to věc, kterou můžeme ovlivnit?
Dá se spojit cestování s příliš vysokou obtížností sekcí pro začátečníky? Z pořadatelské země startovalo pouze 5 jezdců, ačkoli se italského mistrovství zúčastnilo více než 40 jezdců.
Hovořili jsme také s našimi národními delegáty o tom, že to může být naše image.
Nejlepší jezdci se chtějí účastnit pouze akcí pořádaných velkými organizacemi. Vypadá to, že naše prestiž klesla?
Jak to můžeme zlepšit?
V posledních 25 letech jsme každoročně pořádali světové šampionáty vysoké úrovně a stejně tak i světové poháry. Uspořádali jsme 10 evropských šampionátů v různých zemích, zorganizovali jsme 30 mezinárodních akcí, ocenili jsme naše nejlepší jezdce více než 1000 poháry, spolupracovali jsme s více než 20 novými organizátory a ti všichni odvedli dobrou práci pro biketrialové jezdce a jejich rodiny. BIU je mezinárodní právní subjekt s vlastním rozpočtem, demokratickými volbami a výkonným presidiem.
Můžeme v porovnání s UCI působit jako malí? A je vůbec možné srovnávat BIU a UCI? BIU je totiž úplně odlišný typ organizace – je to nezisková organizace.
Hovořili jsme také s našimi delegáty a jezdci, ze strany UCI cítí tlak. Byly zaznamenány a prokázány aktivity namířené proti účasti na akcích BIU jako osobní omezení jezdců UCI touto organizací. Tyto praktiky musíme důkladně prošetřit, protože mohou porušovat evropské zákony a lidská práva. Nikdo totiž nikomu nemůže zakazovat dělat jiné sporty, navíc organizované oficiální mezinárodní organizací s dvacetipětiletou historií podle přehledných mezinárodních pravidel. Může to dokonce vypadat jako válka o 250 světových jezdců mezi UCI a BIU. To je bláznivé. My pro naše jezdce ohledně jiných sportů žádná omezení nemáme a jsme rádi, že mohou získávat zkušenosti z jiných typů ježdění. Téměř všichni špičkoví jezdci UCI vyrostli v BikeTrialu. Opravdu si vážíme špičkových BIU jezdců jako jsou např. známí světoví šampioni Václav Kolář, Ben Savage, Abel Mustielles nebo sestry Abantovy. Oni jsou nejlepším příkladem pro mladé jezdce a toho si ceníme.

Je cílem této války zničení BIU?

Kdo chce, aby existovala pouze jedna organizace a proč?
Jaký z toho vzejde zisk?
Co můžeme ztratit?
…jedinečnou atmosféru biketrialové rodiny, přírodní sekce, dlouhé akce pro každého, originální pravidla BikeTrialu, světové a kontinentální tituly pro jezdce všech kategorií a speciální péči o mladé jezdce, mnoho zkušených organizátorů se kterými jsme spojeni a spojení s motocyklovou komunitou ze které BikeTrial vzešel. My nejsme cyklisté. Jsme originální sport. Jedině BIU může ocenit biketrialové šampiony. BikeTrial je náš sport.

Kdo bude z této války profitovat?

Jezdci? Evidentně ne.
Atmosféra, kde golijášská organizace usiluje o zničení jiné organizace využíváním mladých jezdců pro svůj určitý záměr, není prospěšná a mate jezdce. Doufáme, že se této situaci dokážeme vyhnout, a jsme k tomu předurčeni.
Díky sardinskému pořadateli jsme měli skvělý evropský šampionát a bylo hezké vidět během soutěže tolik šťastných mladých jezdců.
Máme nové evropské biketrialové šampiony pro rok 2026. Gratulujeme všem vítězům a děkujeme všem účastníkům, především sardinskému pořadateli.

Teď se těšíme na MS 2016 v Blansku. Bude to světový biketrialový festival.

Uvidíme se tam.

Libor Musil, viceprezident BIU

Home. BikeTrial … where are going [online].[cit.2016-07-01]. Dostupné z: http://www.biketrialinternational.com/index.php/component/k2/item/294-biketrial-where-are-we-going.html

Překlad Anna Šillerová a Petra Dobrovolná


REAKCE Z WEBU BIKETRIAL BLANSKO
http://biketrialblansko.cz/otazky-k-clanku-biketrial-kam-jdeme/

Otázky k článku „BikeTrial … kam jdeme?“

Přečetl jsem si příspěvek pana Libora Musila (vice-president BIU) s názvem BikeTrial … where are we going a přeloženém do češtiny na stránkách klubu v Hamrech nad Sázavou. Jako rodiče dvou dětí, které začaly před rokem s tímto vskutku krásným sportem se mi do hlavy vkradlo několik otázek o cíli článku samotného a směřování trialu na organizační úrovni obecně. Rovnou se omlouvám všem, kterým mohou moje dotazy přijít nepoučené, naivní, … ale možná vás napadly též. Ten článek jako takový mě velmi překvapil a zarazil zároveň. Hlavně jeho negativní zabarvení. Protože originální článek nemá diskuzi, sepíšu svoje otázky zde

Related Posts

Facebook