Trialový poločas

Prázdniny jsou hlavně časem odpočinku, dobrodružství  i  lenošení,  a letos  hojného koupání ve všem co připomíná vodu. Ale i časem k malému zamyšlení.  Rád bych se pokusil zhodnotit činnost AMK Hamry n. S. do července, tedy první polovinu sezóny 2018.

Celkově si trial v Hamrech nestojí špatně, máme stabilní počet jezdců, práce s nimi je na vysoké úrovni a renomé našeho klubu v rámci ČR taktéž. Snažíme se o účast na závodech obou federací, BIU i UCI a nejen to. Naši členové jsou vytěžovanými rozhodčími pro seriál Youth Games.  Náš klub již 11 let pořádá začátkem prázdnin trialový kemp, který je velmi vyhledávanou akcí. Letos poprvé jsme museli sáhnout po nepopulárním opatření a sice odmítnout  zájemce, kteří se opozdili a přihlášky nechali na poslední chvíli. Bohužel v zájmu kvality poskytovaných tréninkových bloků, počtu jezdců na trenéra a celkové kapacity našeho parku jsme nenašli jiné řešení. Ale je to pro nás výzva, jak zpřístupnit 12. ročník kempu v roce 2019 všem zájemcům, bez omezení kvality.

Další akce, kterou jsme spolupořádali a kterou je nutno zmínit, je MČR. Mezinárodní Mistrovství České republiky všech věkových  kategoriích, spojené se závodem UCI C1, tedy závodem započítávaným do celosvětového bodového žebříčku. Letenská pláň v Praze a místo po pomníku lidově zvaném  ,, fronta na maso“ bylo na dva dny centrem českého  cyklotrialu. A nejen českého. Účast zahraničních jezdců v nejvyšších kategoriích nebyla zanedbatelná. A tak naše práce, jedna ze sekcí v závodě ,,hamerská“ dala všem pěkně zabrat. Žádost pořadatelů, aby naši rozhodčí bodovali  ve finálové jízdě  kategorii  Elite,  byla radostí navíc.

A krátce k jezdcům: trénují, jezdí, sport je baví a jak jsme již psali, střed výsledkových listin je jejich parketa. Ale musím jmenovitě zmínit dva z nich, u nichž střed neplatí a kteří nám dělají největší radost a vozí do Hamrů úspěchy. Oba letos nastoupili na střední školy, daří se jim udržet výkonnost s novými školními povinnostmi a tak mají, doufejme, minimálně další dva roky na sportování.

Petr Mokrý – reprezentant v kategorii Junior, který se postupně připravuje na vstup do republikové i světové kategorie Elite. Pilný, tréninkový dříč a dobrý závodník, který až zkrotí svoji trému, bude špičkovým jezdcem. To ostatně předvedl na Světových hrách mládeže v italském Lazzate, kde jsou jeho výsledky velmi slibné.

Bety Pečínková – od roku 2018 naskočila do UCI Světového poháru v trialu v kategorii žen. Pokud jsme před začátkem říkali ,,uvidíme, jak to půjde“, Bety nás všechny překvapila.  První závody se silnou mezinárodní účastí, pražskou C1 vyhrála. První účast ve Světovém poháru v rakouském Vocklabrucku proměnila v postup do finále, kde ani mezi šesticí nejlepších nezapadla. A tak nominace Svazem cyklistiky na Mistrovství Evropy do švýcarského Moudonu byla oprávněná. Do finálové jízdy sice postoupila s odřenýma ušima jako osmá z osmi, ale v tomto závodě dokázala jít dál a skončila na krásném šestém místě. Obtížnost těchto tratí odpovídá statusu světových závodů,  o to víc nás těší,  že Bety je schopná konkurovat těm nejlepším hned v první sezoně. Je důstojnou nástupkyní Marušky Křivové a doufáme, že se jí vyhnou všechny nepříjemnosti spojené se sportovní činností. Další  SP se jedou  v srpnu v italském Val di Sole. V září Antverpy v Belgii a poslední nás čeká v říjnu v Berlíně. A vyvrcholení závodnického roku, Mistrovství světa bude až v listopadu v čínském Chengdu, stejně jako loni. Mezitím, ve volném čase, se jede ještě osm republikových závodů obou federací, takže nám nezbývá než se těšit, držet palce a poctivě pracovat.

V.P.

Related Posts

Facebook