DO PRÁCE NA KOLE JEZDÍ I PROFÍCI

O Do práce na kole

Do práce na kole je celostátní soutěží, jejíž 7. ročník proběhne během května 2017 ve více než třiatřiceti městech po celé České republice.

Cílem Do práce na kole je motivovat co nejvíce lidí, aby jako dopravní prostředek po městě používali jízdní kolo (či jakoukoli bezmotorovou formu dopravy včetně běhu a chůze). Když co nejvíce více lidí přestane denně jezdit autem, zlepší tak nejen svou kondici, náladu a možná i vztahy s kolegy, ale přispěje i k čistšímu ovzduší a celkově příjemnějšímu a bezpečnějšímu městu.

Motto letošního ročníku zní: „Do práce na kole jezdí i profíci!“ a naznačuje, že na kole nemusejí jezdit jen sportovci v elastických dresech, ale kdokoliv a z jakéhokoliv oboru včetně lidí, jejichž práce je opravdu náročná. Tvářemi kampaně jsou tak břišní a hrudní chirurg prof. MUDr. Pavel Pafko, DrSc., a také fyzioložka a biochemička prof. RNDr. Helena Illnerová, DrSc. Oba jezdí po celý život pravidelně na kole a nic na tom nemění ani po sedmdesátce!

„Jízda na kole mě vždy bavila. Můžu si vše okolo dobře prohlédnout, zastavit, kde potřebuji či kde mě něco zaujme. A k stáří mě kolo těší ještě více. Po úrazu a operaci kyčelního kloubu se mi i po Praze lépe jezdí na kole, než chodí. A navíc mohu jet rychle z kopce či po rovině a cítit vítr kolem uší i ve vlasech. To miluji,“ popisuje profesorka Illnerová.

A profesor Pafko, který proslul operací Václava Havla a také první transplantací plic na území ČR, dodává: „Kolegové na klinice se jízdě do práce na kole nediví. Mnozí jezdí také. Je radostnější přijet do nemocnice na kole, osprchovat se a začít pracovat, než jet autem a nervózně popojíždět na semaforech, zejména když vyjíždíme z domu na poslední chvíli.“

Do práce na kole je týmová soutěž pro všechny, kdo sestaví tým o minimálně dvou a maximálně pěti členech, a pravidelně spolu s kolegy dojíždí během května do práce na kole. Letos se již podruhé mohou do soutěže zapojit i běžci, chodci, bruslaři, skateboardisti, longboardisti, vozíčkáři…

V rámci soutěže se účastníci mohou zapojit hned do několika soutěžních kategorií zaměřených na četnost, délku jízdy, kreativitu aj. Zaměstnavatelé mohou bojovat o titul „Cyklozaměstnavatel roku“ i v kategorii „Nejlepší vnitrofiremní soutěž“. Smyslem Do práce na kole je totiž také přesvědčit zaměstnavatele, aby svým na kole dojíždějícím zaměstnancům vytvořili potřebné zázemí (stojany, sprchy, šatny…).


Záměrem projektu je upozornit na výhody toho, co se stane, když více lidí změní své dopravní návyky a přesedlá z aut na kola. Účastníci si pravidelnou jízdou na kole zlepší nejen kondici, náladu a možná i vztahy s kolegy, ale společně tak přispějí k čistšímu ovzduší a celkově příjemnějším, bezpečnější a zdravějším městům, kde žijí a pracují.
V rámci soutěže mají účastníci možnost se zapojit do několika soutěžících kategorií, zaměřené na pravidelnost či délku jízdy. Každý účastník získá originální soutěžní triko. Hlavní výhrou je kolo, které nám do soutěže věnoval kraj Vysočina. Rádi bychom soutěž obohatili a doplnili aktivitami, které se již v tradičně zúčastněných městech staly oblíbenými.
Připravujeme pro vás různé akce, soutěžit budete o zajímavé výhry: kolo, 10L soudek piva a další.
V roce 2016 se do soutěže ve Žďáře nad Sázavou zapojilo celkem 57 soutěžících z 20 týmů. 18.6.2016 proběhlo slosování věcných cen, závěrečný večírek s posezením u vína, občerstvení, dobré muziky. Předání hlavní ceny – skládací kolo proběhlo 12.7.2016 v sídle Kraje Vysočina, hlavního sponzora naší soutěže.
Více již na stránkách www.dopracenakole.cz kde se můžete do soutěže přihlásit.
Případné dotazy ke žďárské kampani Do práce na kole 2017 směřujte na e-mail: radka.remarova@zdarns.cz.

Výhry, akce budeme postupně aktualizovat, doplňovat.

Related Posts

Facebook