ME Enduro Brezno

Podpořil

 


O víkendu 17. až 19. 5. se jel druhý podnik seriálu Mistrovství Evropy enduro, tentokrát v Breznu na Slovensku. Čeští jezdci byli zastoupeni početnou výpravou, která byla úspešná a odvezla domů několik cenných kovů. Současně s oficiálním reprezentačním týmem České republiky dostali možnost zúčastnit se tohoto mezinárodního podniku naši dva jezdci – Vojtěch Křiva (startovní číslo 408), který startoval v kategorii 4 taktů do 250 cm3 a Oldřich Sedlák, startovní číslo 113, startující ve třídě Junior E1 (do 23 let).

Na podnik vyrazila početná výprava 7 účastníků (2 jezdci a 5 lidí doprovodného personálu) a přijeli i někteří další podporovatelé endura aby pomohli i fandili.

Pořadatelé v Breznu jako vždy přichystali náročnou trať, která měřila téměř 60 km, se třemi rychlostními zkouškami v každém kole. Poprvé si tak naši jezdci mohli vyzkoušet mezinárodní závody, včetně extrem testu. Trať byla velmi těžká, přejezdy mezi zkouškami se skládaly ze strmých výjezdů a sjezdů, říčních brodů a náročných lesních úseků s vlhkými kořeny i rašeliništěm.

Po pátečním administrativním vstupu a technické inspekci motocyklů včetně měření hluku odevzdali jezdci stroje do uzavřeného parkoviště odkud se v sobotu ráno vydali ve stanoveném čase na trať prvního závodního dne. Kluci se s nástrahami trati prali statečně, přišly i pády a vysilující dolování motorek zapadených do hlubokého bláta či zaklíněných mezi stromy. V. Křiva musel bohužel v polovině závodu pro zdravotní problémy odstoupit. Olda Sedlák jako daň za náročný terén nabíral trestné minuty, avšak nakonec dovedl svůj stroj do cíle a ve své kategorii Junior E1 bral 5 bodů za 11. místo.
Druhý den začal velmi slibně, až do poloviny závodu jeli oba naši jezdci v pohodě a měli tendenci se zlepšovat. Prudký liják jim však zhatil slibně rozjetý závod. Náročná trať se pod vydatným přívalem vody stala velmi těžce sjízdnou. Došlo na těžší pády a zpoždění v náročných úsecích trati, takže z více než 90ti členného startovního pole nedokončilo druhý den 30 jezdců. Bohužel tak nedokončili i oba naši jezdci.

Přes všechny obtíže a výsledek, hodnotila celá výprava evropský závod jako velmi krásný a povedený. Děkujeme Kraji Vysočina a všem našim dalším podporovatelům, že pomohli našim jezdcům k nasbírání velmi cenných zkušeností.

Ing. Oldřich Sedlák

Foto Paja enduro

Další foto na Rajčeti   a  Google   

Related Posts

Facebook